Undervisningsmaterialer

Arkiv
Fra Designmuseum Danmarks arkiver. Foto: Pernille Klemp

Følgende undervisningsmateriale er udarbejdet i samarbejde med Skoletjenesten, og kan frit kan downloades.
Andre undervisningsmaterialer kan findes hos Skoletjenesten

Undervisningsmateriale til faste undervisningstilbud

Matematik i design
Design er fyldt med matematik. For at funktion, æstetik og teknik kan gå op i en højere enhed, skal der foretages opmålinger og beregninger, vurderes former og proportioner og beregnes vinkler og skalaforhold.

Fra tronstol til slængestol
En stol opfylder ofte mere end en siddefunktion. En stol kan have ører, krop og ben og kan se enten magtfuld eller ydmyg ud. Stole har ofte et mere personligt udtryk end mange andre møbeltyper.

Materialer
Materialet har betydning for designets form, udtryk, holdbarhed og værdi. Om et materiale er godt eller dårligt, afhænger af hvad det skal bruges til.

Øvrigt undervisningsmateriale

Utopi og virkelighed i design, kunsthåndværk og arkitektur
Det 20. århundredes utopiske tanker om mennesker og samfund kan vi i dag bl.a. læse ud fra datidens formgivning. Alle disse utopiske tanker og fantasier om fremtiden satte et præg på de formgivere, som vi i dag fremhæver som ikoner indenfor arkitektur og design.

Museet bag facaden
Der gives et historisk rids over museernes udviklingshistorie fra de private fyrstelige samlinger til dagens oplevelsescentre.

Designkanon
Designkanonen blev til i 2006, som et forsøg på at “definere en fælles dansk dannelseskultur” – som det hed sig i oplægget. Mange af de 12 værker i kanonen kan opleves på Designmuseum Danmark, og er et godt oplæg til mulige fokusområder i undervisningen.

De Industrielle Ikoner – for gymnasiet, HF og VUC
Vi er omgivet af et utal af industrielle produkter i form af stole, køleskabe, støvsugere, briller, ure, glas, lamper, bestik, barbermaskiner, tøj, biler, cykler, tæpper, radioer, computere. I dette materiale findes historien om industrielle ikoner gennem 250 år.

Farten og langsomhedens former
I det 20. århundrede var formgivningen præget af fart, teknik og industrielt produktion. Men langsomheden blev også hyldet. I Danmark holdt mange arkitekter og designere fast i håndværket som udgangspunkt for deres møbeldesign.

Skandinavisk design
Skandinavisk design er synonymt med den funktionalisme og modernisme, der udviklede sig i 1950’erne og 1960’erne. Det er et meget bredt begreb, der dækker et utal af stilretninger, udviklinger og tendenser på kryds og tværs af lande, regioner og skoler.

VRROOOM – motorcykeldesign. Om motorcyklens designhistorie er der tre kapitler:
Design
Film
Mode

Marimekko – historien om et nordisk brand

Erik Magnussen – Shortcuts

Stor fransk gobelinkunst

Italiensk design

ULM-skolen, Birth of the Cool"

Pynt og pop

Undervisningsmateriale målrettet ungdomsuddannelserne, udarbejdet i forbindelse med udstillingen Rokoko-mania vist i 2012:
Rokoko-begrebet – for ungdomsuddannelserne
Rokoko og subkulturer – for ungdomsuddannelserne

Sidst opdateret 22.06.2016


Design-museum-danmark Instagram Facebook YouTube Tripadvisor